Mardin Büyükşehir Belediyesi Etik Komisyonu

21.03.2023

BELEDİYE ETİK KOMİSYONU

 

KAMU GÖREVLİLERİ ETİK KURULU KURULMASI HAKKINDA

5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 8 Haziran 2004 tarih ve 25486 sayılı, Etik Kurulu’nun Başkan ve Üyelerinin atanmasına ilişkin 2004/7791 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 9 Eylül 2004 tarih ve 25578 sayılı, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru ve Esasları Hakkında Yönetmelik ise 13 Nisan 2005 tarih ve 25785 sayılı Resmi Gazetelerde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu yönetmeliğin amacı; kamuda etik kültürünü yerleştirmek, kamu görevlilerinin görevlerini yürütürken uymaları gereken etik davranış ilkelerini belirlemek, bu ilkelere uygun davranış göstermeleri açısından onlara yardımcı olmak ve görevlerin yerine getirilmesinde adalet, dürüstlük, saydamlık ve tarafsızlık ilkelerine zarar veren ve toplumda güvensizlik yaratan durumları ortadan kaldırmak suretiyle kamu yönetimine halkın güvenini artırmak toplumu kamu görevlilerinden beklemeye hakkı olduğu davranışlar konusunda bilgilendirmek ve kurula başvuru usul ve esaslarını düzenlemektir.

ETİK KOMİSYONUMUZUN TEŞKİLİ VE GÖREVLERİ

13.04.2005 tarih ve 25785 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 29. maddesi gereğince Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca 06.03.2023 tarihli ve 89721 sayılı Başkanlık oluru ile Etik Komisyonu oluşturulmuştur.

Etik Komisyonunun görevi kurum ve kuruluşlarda, etik kültürünü yerleştirmek ve geliştirmek, personelin etik davranış ilkeleri konusunda karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak tavsiyelerde ve yönlendirmede bulunmak ve etik uygulamaları değerlendirmektir.

Etik Komisyonu üyelerinin ne kadar süreyle görev yapacağı ve diğer hususlar, Belediye Başkanımız tarafından belirlenir. Etik komisyonu, Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu ile işbirliği içinde çalışmaktadır.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nca  2008 yılından itibaren her yıl 25 Mayıs gününün ülke genelinde  “Etik Günü” , aynı günün yer aldığı haftanın da “Etik Haftası” olarak kutlanmasının kararlaştırılmıştır.

ETİK DAVRANIŞ İLKELERİ

• Görevin yerine getirilmesinde kamu hizmeti bilinci

• Halk hizmet bilinci

• Hizmet standartlarına uyma

• Amaç ve misyona bağlılık

• Dürüstlük ve tarafsızlık

•Saygınlık ve güven

•Nezaket ve saygı

•Yetkili makamlara bildirim

•Çıkar çatışmasından kaçınma

•Görev ve yetkilerin menfaat sağlamak amacıyla kullanılmaması

•Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı

•Kamu malları ve kaynaklarının kullanımı

• Savurganlıktan kaçınma

•Bağlayıcı açıklamalar ve gerçek dışı beyan

•Bilgi verme, saydamlık ve katılımcılık

•Yöneticilerin hesap verme sorumluluğu

•Eski kamu görevlileriyle ilişkiler

• Mal bildiriminde bulunma

 

ASİL ÜYELER

BAŞKAN ŞAHİN ARPAĞ GENEL SEKRETER YARDIMCISI V.
ÜYE SEYFETTİN SARUHAN DAİRE BAŞKANI
ÜYE ALİ VURĞUN ŞUBE MÜDÜRÜ

 

YEDEK ÜYELER

BAŞKAN MEMET SAİT DEMİRHAN GENEL SEKRETER YARDIMCISI V.
ÜYE ERHAN HAKİOĞLU DAİRE BAŞKANI
ÜYE METİN BODUR DAİRE BAŞKANI

 

 

 

 

 

Close menu